Tuesday, 13 May 2014

Peralihan Kuasa Di Terengganu? Perhatikan Juga Reaksi Pentadbiran Awamnya.

Sukar juga melihat krisis Terengganu sekarang ini dari semua sudut, selain peristiwa bersejarah di Perak dan pengaruh luar lingkaran politik yang akan memberi kesan besar. Tulisan ini mungkin tidak memberi nilai tambah kepada kepada pemimpin atau penganalisa politik, tetapi sistem yang 'tidak bertulis' (unwritten) atau yang sudah 'dipadam' (deleted) mungkin ada pengaruh.

Peralihan Kuasa Di Terengganu: Perhatikan Juga Reaksi Pentadbiran Awamnya.

Sejarah sesebuah negeri sering bergolek atas roda sejarahnya sahaja. Sukar sekali aplikasi yang berhasil di Negeri A dapat diulang di Negeri B. Dalam konteks Terangganu yang dilanda krisis baru, kaedah Perak 2009 tidak mungkin laku, kalaupun ia menjadi opsyen dan berlegar di fikiran pemerhati dan orang politik.

Terangganu berdiri atas Undang-Undang Bagi Diri Negeri Terengganu, seperti juga Undang-Undang Tubuh Negeri Perak yang mendirikan Perak atau Undang-Undang Tubuh Negeri Kedah yang mendirikan Kedah, ia saling berbeza.

PAS Terengganu telah memilih untuk tidak terjebak dalam perangkap  yang pernah di pasang di Perak, walaupun situasi kerajaan-pembangkang sekarang berbeza. PAS telah memilih tidak akan mengulangi Kudeta BN Di Perak, sekalipun 3 Adun bebas itu menyebelahi pembangkang. Ini kebijaksanaan dan kematangan politik PAS.

Tindakan Ahmad Said dan dua lagi Adun itu adalah tindakan yang wajib dibaca sebagai - Sedang meletakkan harga kerusi mereka kepada satu pembeli sahaja, bukan di pasaran terbuka. PAS jangan tergelojoh bertanya harga. 

Apatah lagi hari ini, bila 3 Adun Bebas itu telah mengaku bahawa tetap menyokong kerajaan Barisan Nasional, mustahil boleh berlaku peralihan kuasa dengan mengadap Sultan mohon pelantikan MB dan kerajaan baru. Mustahil!

Menjadi Adun Bebas yang pelik!

Ini juga sangat pelik! Mutakhir ini, belum ada Adun atau MP yang pernah menyeberang jambatan ke pulau bebas, menyokong kerajaan yang dibentuk oleh parti yang ditinggalkan. Lihat saja Zulkifli Noordin, Zaharin Hashim, Radzi Salleh, Gobalakrishnan, Tan Wei Tsu, atau lihat Fairus Khairuddin bekas TKM Pulau Pinang yang diarah mengosongkan kerusinya. Sama ada mereka kecewa atau menerima tawaran habuan atau kedudukan, mereka tidak sesekali menyokong PR yang telah diceraikan. Semuanya menendang perut yang telah mengandungkan mereka. 

Dalam sejarah politik Malaysia moden, hanya dua orang saja yang diarahkan mengosongkan kerusi atau jawatan,  tetap meneruskan sokongan kepada partinya. V Arumugam (Adun Bukit Selambau - Exco Kedah) atas kes pribadinya, memberi laluan kepada S. Manikumar dan Lee Chin Cheh, Adun Kajang yang memberi laluan kepada Anwar-Azizah. Ini pun kes pelik!

Dalam kes seperti ini, pengurusannya sangatlah halus, tetapi berat dan membebankan. Tanpa sebarang tawaran harta dan kedudukan,  melalui pengalaman kes Bukit Selambau, saya tahu kesanggupan luar biasa yang dimilikinya. Namun, kerumitan menguruskannya juga luar biasa. Melepasi ke-luarbiasa-an inilah membolehkan mereka kekal tidak menentang. 

Terengganu adalah Negeri Melayu Tidak Bersekutu.

Sejarah ini penting, sama seperti Kedah, tidak sama dengan Perak atau Selangor. Johor, Terengganu, Kelantan dan Kedah berkongsi beberapa ciri yang sama atas sejarah ini. Negeri-negeri ini memiliki sistem dan Pegawai Perkhidmatan Awam mereka sendiri, satu ciri penting untuk dipertimbangkan dalam sebarang tindakan politik. 

Kedah ada KCS, Kelantan KNCS, Terengganu TCS dan Johor ada JCS. Hal ini berkembar dengan kuasa dan pengaruh Sultan pemerintah, sebagai ketua negeri. Sejarah panjang Kesultanan dan perkhidmatan awam di Negeri-negeri Tidak Bersekutu  terlalu penting untuk diabaikan dalam mempertegaskan teori dan praktis pengasingan kuasa dalam sistem demokrasi. Ia mungkin tidak berlaku walaupun perlembagaan menghendakinya.

Hubungan garis putus-putus dalam carta sistem perkhidmatan awam negeri-negeri ini, dalam kes tertentu lebih kuat daripada garisan bersambung, tebal lagi terang malah dikehendaki oleh undang-undang yang diterima pakai.

Ada ketikanya, dalam bab mentafsirkan beberapa perkara dalam Undang-Undang Tubuh Negeri, tafsiran Setiausaha Kerajaan Negeri dengan latar belakang Pengurusan Awam, lebih berautoriti, lebih sah daripada tafsiran Penasihat Undang-undang Negeri (LA) yang berlatar belakang undang-undang, bertugas di bawah bumbung Jabatan Peguam Negara. Itulah yang telah terjadi! Kenapa? Adakah LA terkhilaf? Tidak! Tiada khilaf! Habis? Jawab lah sendiri!

Negeri-negeri Melayu Bersekutu seperti Perak dan Selangor memiliki sistem Pentadbiran awam yang dikawal oleh Kerajaan Persekutuan melalui JPA, 
walaupun dalam sektor yang terletak dalam senarai negeri seperti pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, Pejabat Tanah dan Pejabat Daerah. Pegawai-pegawainya dilantik daripada kalangan Pegawai Tadbir Diplomatik (PTD). Mereka boleh bertukar ke Sabah, Negeri Sembilan atau Perlis, ke jabatan apapun menurut ketentuan JPA. 

Kudeta di Perak dipermudahkan prosesnya dengan penglibatan dan kerjasama penjawat awam, seperti peranan Setiausaha Kerajaan Negeri Perak pada waktu itu. Lihat sahaja mereka mengusung speaker keluar dewan dan mengepung pintunya. 

Sebelum PRU-14, PAS Terengganu hanya ada satu opsyen - Membawa undi tidak percaya dalam Dewan Undangan Negeri. Kerajaan PAS Terengganu pernah tumbang melalui jalan ini, dan boleh mengulanginya kepada BN pula. Adakah akan mendapat majoriti bila diundi. Itu tidak penting! 

Melalui undi tidak percaya dalam DUN, BN akan mendapat satu undi tambahan iaitu undi Speaker. Di luar dewan dalam kaedah biasa, kerusi dan undi speaker tiada makna apa-apa.

Sejarah Undi Tak Percaya di Terengganu.

Dalam Pilihan raya umum Malaya 1959, DUN Terengganu dimenangi oleh PAS dengan majoriti kecil. PAS mendapat 13 kerusi, Perikatan/UMNO 7 kerusi dan Parti Negara (PN) 4 kerusi. Pas berjaya memujuk Adun PN Langkap (Ismail Abbas) menyokong mereka. Umno pula berusaha mendapat sokongan 3 lagi Adun PN.

Pada 24 Julai 1961 satu undi tidak percaya terhadap kerajaan PAS dibawa oleh seorang Adun PN Bukit Besar, Mohamad Abd Rahman. Undi tersebut gagal kerana PAS mendapat (12 undi) Umno + PN (11 undi). Seorang wakil Pas berkecuali iaitu Ahmad Azam Napiah. Ahmad Azam kecewa kerana tidak diberi jawatan Menteri Besar Terengganu atau pun Speaker (atas halangan Undang -Undang Bagi Diri Terengganu kerana beliau berasal dari Perak bukan anak jati Terengganu). Beliau kemudiannya mengisytihar sebagai Adun Bebas.

Kegawatan DUN Terengganu berlarutan apabila UMNO berjaya membeli dua Adun PAS - Mohamad Ismail dan Husin Jusoh. Kemudian, UMNO juga dapat membeli 3 Adun PN apabila mereka bertemu Tun Abdul Razak di Kuala Lumpur. Adun PN yang terbabit adalah Wan Daud Mohamad (Ladang), Mohamad Abd Rahman (Bukit Besar) dan Haji Mutalib Salleh (Batu Buruk). Keadaan tersebut membawa kepada undi tidak percaya kali kedua dibawa dan akhirnya kerajaan PAS tewas.

Maka Parti Perikatan menubuhkan kerajaan baru yang diketuai Tan Sri Ibrahim Fikri pada November 1961.

Pengajaran Dari Perak

Ada sesetengah orang berpendirian: Pedulikan saja Istana, kita berada dalam negara dengan sistem Demokrasi Raja Berperlembagaan, Apa  Istana boleh buat! Sah! Ini orang celupar tak tentu pasal, buta sejarah. Di Kedah dulupun, sesetengah orang yang buta ini sering marah-marah kepada pemimpin apabila situasi tertentu menghendaki istana dibenarkan melaksanakan fungsinya atau menghadkan fungsi kerajaan.

Kalau di Perak pun, istana dilihat berperanan besar, di Terengganu pula, kuasa dan pengaruh istana adalah lebih kuat dan besar daripada itu. Kalau di Perak Pegawai Perkhidmatan Awam membantu BN melaksanakan Kudeta atas kehendak BN yang menguasai Kerajaan Pusat, di Terengganu pula, reaksi istana akan menentukan sikap para pegawai perkhidmatan awamnya. Hubungan baik dengan istana jangan dikeruhkan. 

Kebijaksanaan PAS Pusat dan PAS Terengganu sedang diperhatikan oleh semua pihak yang berkepentingan ataupun sekadar berminat. Saya seperti mahu berkata, bila Ahmad Said dan kemnya diberi apa yang dimahukan oleh para pemimpin yang mengepalai UMNO, secara tradisinya, Terengganu akan kembali seperti biasa. 

Amat pelik untuk berharap Ahmad Said menelan ludahnya, mengharapkan dia menyertai kem yang dituduhnya Parti Ajaran Sesat tidak lama dulu. Rajuknya akan pulih segera, dia hanya membuat tawar menawar dengan majikannya sahaja. PAS kena tunggu PRU-14 untuk mengambil balik Terengganu kalau undi tak percaya didapati tidak akan menyebelahi kita sehari dua ini. Istana? Jangan lah lupaaa... walaupun ada orang akan berkata kita terlalu takut dengan feudalism...


3 comments:

 1. Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWAIRE saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWAIRE kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWAIRE di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWAIRE
  Saya sangat bersyukur atas rahmat yg diberikan kepada saya dibulan ini karna alhamdulillah melalui MBAH RAWAIRE saya sekaran sudah bisa sukses atas nomor yg diberikan kepada saya dan saya yg dulunya cuma seorang TKW dari singapur yg gajinya tidak pernah mencukupi kebutuhan keluarga saya dikampun dan alhamdulillah berkat bantuan MBAH RAWAIRE kini saya sudah bisa pulang kampun,saya bersama keluarga dikampun sudah punya usaha sendiri dan saya tidak pernah menyanka kalau saya bisah seperti ini,jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH RAWAIRE di nomor 085-316-106-111...karna alhamdulillah saya menan nomor togel dari MBAH dan kalau uang indonesia 750 juta,,ini bukan rekayasa dari saya dari IBU RISKA.untuk lebih lenkapnya silahkan buka SITUS MBAH RAWAIRE

  ReplyDelete
 2. KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

  KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل


  KAMI SEKELUARGA MENGUCAPKAN BANYAK TERIMA KASIH ATAS BANTUANNYA MBAH , NOMOR YANG MBAH BERIKAN/ 4D SGP& HK SAYA DAPAT (350) JUTA ALHAMDULILLAH TEMBUS, SELURUH HUTANG2 SAYA SUDAH SAYA LUNAS DAN KAMI BISAH USAHA LAGI. JIKA ANDA INGIN SEPERTI SAYA HUB MBAH_PURO _085_342_734_904_ terima kasih.الالله صلى الله عليه وسلموعليكوتهله صلى الل

  ReplyDelete
 3. saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
  setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
  sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
  sempat saya putus asah dan secara kebetulan
  saya buka FB ada seseorng berkomentar
  tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
  melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
  karna di malaysia ada pemasangan
  jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
  saya minta angka sama AKI NAWE
  angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
  terima kasih banyak AKI
  kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
  rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
  bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
  terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
  jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
  tak ada salahnya anda coba
  karna prediksi AKI tidak perna meleset
  saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan
  saya PAK SLEMET posisi sekarang di malaysia
  bekerja sebagai BURU BANGUNAN gaji tidak seberapa
  setiap gajian selalu mengirimkan orang tua
  sebenarnya pengen pulang tapi gak punya uang
  sempat saya putus asah dan secara kebetulan
  saya buka FB ada seseorng berkomentar
  tentang AKI NAWE katanya perna di bantu
  melalui jalan togel saya coba2 menghubungi
  karna di malaysia ada pemasangan
  jadi saya memberanikan diri karna sudah bingun
  saya minta angka sama AKI NAWE
  angka yang di berikan 6D TOTO tembus 100%
  terima kasih banyak AKI
  kemarin saya bingun syukur sekarang sudah senang
  rencana bulan depan mau pulang untuk buka usaha
  bagi penggemar togel ingin merasakan kemenangan
  terutama yang punya masalah hutang lama belum lunas
  jangan putus asah HUBUNGI AKI NAWE 085-218-379-259
  tak ada salahnya anda coba
  karna prediksi AKI tidak perna meleset
  saya jamin AKI NAWE tidak akan mengecewakan

  ReplyDelete